Trauma therapie

Heb je een traumatische ervaring achter de rug? Of heb je last van angsten of depressies? Het kan zijn dat je heel goed weet waar het vandaan komt. Ook is het soms geheel onduidelijk waardoor iemand zich zo voelt. Trauma therapie kan jou een stuk op weg helpen.

Voor gratis oriënterend gesprek om tot de juiste keuze van behandelvorm en therapeut te komen neem contact op met Sandra Souisa op 06 52 08 41 44.

Wat is Trauma therapie?
Trauma therapie of Somatic Experiencing is een methode voor het helen van trauma die werkt met lichaamsbewustzijn. Deze richt zich in de eerste plaats op de symptomen van het trauma in het lichaam en zenuwstelsel. Sensaties zijn de taal van het lichaam, het ervaren van de lichaamsensaties wordt gebruikt als ingang voor het verwerken van trauma.trauma therapie hilversum

Enkele uitgangspunten van Trauma therapie/Somatic Experiencing zijn:

  • deze therapie is ontwikkeld voor traumaverwerking
  • is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek in de neuro-biologie
  • werkt daar waar trauma in het zenuwstelsel zit, het trauma hoeft niet steeds opnieuw verteld (en herbeleefd) te worden

Waarom Trauma therapie?
Wij mensen zijn uitgerust met vrijwel dezelfde regelmechanismen als dieren. Deze worden echter beperkt of geblokkeerd door het rationele deel van onze hersenen. We kunnen ons bijvoorbeeld ‘groot houden’ of ‘doorzetten’ en daarmee een volledige ontlading in de weg staan. Dit kan resulteren in (post)traumatische stress symptomen.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • angst, paniek, hartkloppingen, oppervlakkig ademen, overmatige alertheid of prikkelbaarheid, onrust, slapeloosheid
  • depressie, uitputting, gevoel van hulpeloosheid of onmacht, krachtverlies in de spieren
  • dissociatie, gevoel dat (een deel van) je lichaam niet van jou is, beperkt spectrum van gevoelens
  • ontkenning: het trauma is niet gebeurd of het is niet belangrijk

Hoe werkt Trauma therapie?
Bij Trauma therapie wordt gewerkt met de zogenaamde ‘felt sense’. Het gewaar zijn van lichamelijke sensaties, om het lichaam te helpen spanning te ontladen. Voorbeelden van deze lichamelijke sensaties zijn: warmte, tintelingen, kippenvel, sneller of langzamer worden van hartslag of ademhaling. Met de juiste begeleiding naar het belichaamde gevoel kan het lichaam het zelfgenezende vermogen herstellen.

Binnen Trauma therapie wordt gewerkt met bewustwording van hulpbronnen die het werkingsproces ondersteunen. Voorbeelden van interne hulpbronnen zijn: je gevoel voor humor, contact met de grond, gevoel van kracht, creativiteit, je intelligentie.

Externe hulpbronnen kunnen iedere vorm van ondersteuning zijn, bijvoorbeeld door vrienden, familie, een fijne plek, positieve herinneringen. Deze geven in het lichaam een gevoel van vertrouwen en ontspanning. Dat doorbreekt de vicieuze cirkel van aanhoudende en zichzelf versterkende spanning.

Door hele kleine stapjes te zetten, in en uit de spanning te gaan, heeft de cliënt steeds het gevoel het zelf ‘in de hand’ te hebben. De geblokkeerde overlevingsenergie wordt zo op een veilige en geleidelijke manier ontladen. Na deze ontlading ervaren mensen vaak een sterke afname van hun stress symptomen.

Trauma therapie in de praktijk
Een Trauma therapie sessie duurt één tot anderhalve uur en begint met een inleidend gesprek dat leidt tot overeenstemming over wat er in de sessie onderzocht wordt. Wanneer iemand een eenmalige traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt, kan veelal volstaan worden met een beperkt aantal sessies.

Afspraak
Centrum Eén & Al is een holistisch gezondheidscentrum en therapiecentrum in Hilversum voor regio Gooi.

Therapie
Met onze therapeuten en ruim 40 therapievormen hebben wij het grootste aanbod in de regio op het gebied van gezondheid. Van acupunctuur en massage tot mindfulness en van coaching tot tarot. Voor informatie of een afspraak bel je directeur/oprichter  Sandra Souisa  op 06-52084144.

 

Comments are closed.