Adem en Ontspanningstherapie

Je kent het wel, een zenuwachtig gevoel, hoge ademhaling en wellicht zelfs wat klamme handen. Wanneer je dit wel erg regelmatig ervaart is ontspanningstherapie voor jou!

Adem en Ontspanningstherapie
Ademtherapie is het helpen herstellen van een natuurlijke en ontspannen adembeweging, die door het gehele lichaam voelbaar is. Ontspanningstherapie is het bewust worden en leren hanteren van lichamelijke en mentale gespannenheid. Tezamen genomen bieden zij je de middelen waarmee een mens in zichzelf de eigen spanning kan regelen, via aandacht, voorstelling, houding, beweging en ademhaling.

Voor een gratis oriënterend gesprek om tot de juiste keuze van behandelvorm en therapeut te komen neem contact op met Sandra Souisa op 06 52 08 41 44.

Indicaties voor  Adem en Ontspanningstherapie (AOT)
Het verminderen van onnodige spanning leidt tot een verbetering van functioneren en een verhoging van welbevinden en de kwaliteit van leven. Deze effecten hebben een zeer brede toepassing en zijn van grote betekenis bij bijvoorbeeld werkhervatting. Daarnaast wordt de methode toegepast bij vier categorieën van gezondheidsproblemen:

  • Spanningsgerelateerde problemen: klachten zonder somatische oorzaak, zoals hyperventilatieklachten en gespannenheid, maar ook vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen, burn-out.
  • Psychische problemen: vooral bij angst, maar ook depressie, fobieën, paniek, traumaverwerking.
  • Functionele problemen van houding, adem, stem en beweging: zoals rug- en nekklachten en ademproblemen, maar ook scoliose, verbetering rompbalans, chronische pijn, RSI, whiplash, stemproblemen.
  • Spanningsproblemen met specifieke somatische oorzaak: klachten bij hart- en longpatiënten, maar ook bij mensen met neurologische of inwendige orgaan problemen zoals de ziekte van Crohn.

Ook als er geen duidelijke lichamelijke oorzaak voor jouw  klachten te vinden is, kan bij ‘vage klachten/onbegrepen klachten’ een proefbehandeling met AOT duidelijk maken of je klachten spanningsgebonden zijn en daarmee reageren op de behandeling.

Hoe werkt het
In  vier sessies wordt de indicatie voor Adem en AOT vastgesteld. Samen met de therapeut zoek je naar  een vorm waarbij een duidelijk en concreet waarneembare ontspanning ontstaat. Instructies kunnen zowel liggend, zittend of staand zijn. Ze zijn in principe voor iedereen uitvoerbaar en sluiten aan bij houdingen in het dagelijks leven. Ook zijn zachte manuele technieken door de therapeut mogelijk.

In deze vier keer wordt duidelijk of het probleem reageert op de ontspanning. Ook wordt duidelijk wat de aard is van de ontspanningsreactie: is dat vooral een mentale spanningsafname of is het lichamelijk? betreft het de bewegingskwaliteit of de ademhaling? is het een toegenomen bewustwording van spanning of een herstel van energie? Ook kan je inzicht in spanning en ontspanning van belang zijn.

Vaak is een serie van vier keer voldoende, maar soms is een groter aantal, ruimer gespreide sessies nodig.

Afspraak
Centrum Eén & Al is een holistisch gezondheidscentrum en therapiecentrum in Hilversum voor regio Gooi.

Therapie
Met onze therapeuten en ruim 40 therapievormen hebben wij het grootste aanbod in de regio op het gebied van gezondheid. Van acupunctuur en massage tot mindfulness en van coaching tot tarot.

Voor informatie of een afspraak bel je directeur/oprichter  Sandra Souisa  op 06-52084144.

 

Comments are closed.