Familie opstelling


Wat is een familie opstelling

Een familie opstelling maken is een therapievorm (systeemtherapie) die is ontstaan uit de psychotherapie en is onder anderen ontwikkeld door Bert Hellinger en Franz Rupert.

familie opstelling hilversum

Voor een gratis oriënterend gesprek om tot de juiste keuze van behandelvorm en therapeut te komen neem contact op met Sandra Souisa op 06 52 08 41 44.

Er wordt ook wel gesproken van ‘systeem opstellingen’, omdat het maken van een opstelling ook zeer geschikt is om situaties van systemen buiten een familie op te stellen. Denk hierbij aan vriendschappen, werkrelaties, organisaties (organisatieopstellingen), maar ook gevoelens of gedachten binnen één persoon (bijv. ‘Ik en mijn Verslaving’ of ‘Ik en mijn Pijn’)

Het is mogelijk om een familie opstelling te maken met representanten en met voorwerpen die worden opgesteld in de ruimte. Voor een opstelling met representanten zijn meerdere personen nodig in één ruimte. Het voordeel van een familieopstelling met voorwerpen is dat dit 1-op-1 met de behandelaar kan.

Familie opstelling of Organisatie opstelling met representanten
Veelal is er een groep van ca. 10 deelnemers en daarbij 1 of 2 begeleiders/therapeuten.
Bij een vraag of klacht kun je een opstelling van jezelf en je omgeving maken. Je kiest daarbij representanten voor personen uit je omgeving, ook wel je systeem genoemd. Je plaatst deze representanten in de ruimte, waarbij je een kijkrichting en een houding voor deze persoon kiest. Daarna kun je zelf ook plaats nemen in de ruimte op je eigen plek. Meestal kies je ervoor om voor jezelf ook een representant neer te zetten en ben je toeschouwer.

Door het zichtbaar maken van het systeem waarin jij je bevindt of uit voort komt, kun je patronen of onverwerkte zaken in je systeem gaan zien en herkennen. Er kan vervolgens ook beweging in de situatie worden gebracht. Het is een snelle en krachtige methode om inzicht te krijgen in een situatie, maar ook om in te zien waar oplossingen gevonden kunnen worden. Door het in beweging brengen van het ‘veld’, oftewel de representanten in de ruimte, wordt er al gewerkt aan een oplossing.

De therapeut begeleidt dit proces en houdt overzicht over de opstelling. Er kan door de therapeut aan de representanten gevraagd worden om eenvoudige, oplossende zinnen uit te spreken. Deze zinnen geven helder weer hoe de orde in een systeem weer hersteld wordt. In je leven kunnen na het maken van een familie opstelling grote of heel subtiele effecten zichtbaar worden.

Familie opstelling 1- op-1 met voorwerpen
In tegenstelling tot Familie opstellingen waarbij personen in de ruimte worden opgesteld, kan er ook gebruik worden gemaakt van voorwerpen die in de ruimte of op tafel kunnen worden opgesteld. Het is een therapievorm die 1-op-1, samen met de therapeut wordt uitgevoerd. Het voordeel hiervan is dat niet alleen problemen in relaties met andere personen kunnen worden opgesteld, maar ook problemen of klachten ‘binnen’ de persoon.

Met de 1-op-1 vorm kunnen ook problemen binnen organisaties op gesteld worden.

Alle problemen die aangedragen worden kunnen worden opgesteld. Het is een speelse en zeer verhelderende methode, die snel tot de kern komt.

Een combinatie van beide werkvormen
Daarnaast is er de mogelijkheid met een groep te kijken naar hoe een opstelling met voorwerpen gemaakt wordt. Soms kan het de voorkeur hebben om gezamenlijk naar een situatie te kijken, bijvoorbeeld bij problemen binnen organisaties. Deze werkvorm kan dan een uitkomst bieden.

Voor wie
Deze therapievorm is geschikt voor kinderen en volwassenen.  Alle mogelijke vragen en problemen kunnen zich lenen voor het maken van een opstelling.

Afspraak
Centrum Eén & Al is een holistisch gezondheidscentrum en therapiecentrum in Hilversum voor regio Gooi.

Therapie
Met 14 therapeuten en ruim 40 therapievormen hebben wij het grootste aanbod in de regio op het gebied van gezondheid. Van acupunctuur en massage tot mindfulness en van coaching tot tarot.

Voor informatie of een afspraak bel je directeur/oprichter  Sandra Souisa  op 06-52084144.

 

Comments are closed.