Opvoedadvies

Opvoedadvies bij Centrum Eén & Al in Hilversum – spiritueel centrum Gooi
Hoe ver laat jij het komen?
Dit is vast herkenbaar. Het is een drukke dag geweest, je bent net thuis en er moet nog worden gekookt. Je zou willen dat de dingen die gedaan moeten worden even vanzelf zouden gaan. Op dat moment komt je kind ergens mee. Of kinderen. “Mam of pap, mogen we… “. Wat het dan ook is – televisie kijken, op hun spelcomputer, iets eten – eigenlijk vind je van niet.

Omdat ze al lang genoeg iets hebben gedaan, jullie zo gaan eten of om wat voor reden dan ook. Toch is het makkelijkste op zo’n moment om ze hun zin te geven. Dan ben je ervan af. Er ontstaat geen conflict en je kind vindt je lief op dat moment. Ook krijg je een goed gevoel omdat je kind blij is en jij daaraan hebt bijgedragen. Bovendien kan jij even je eigen dingen doen.

Op het eerste gezicht lijkt dit een goede oplossing – iedereen blij. Waar veel ouders niet bij stilstaan is het lange termijn effect van het ‘toegeven’. Je hebt steeds vaker last van de ‘mopperstrategie’ omdat je kind weet dat het werkt.

Een vriendin vertelde laatst hoe het vijf jarige zoontje van haar man uit een eerder huwelijk, haarfijn uitlegde hoe hij bij zijn moeder zijn zin krijgt. “Ja, gewoon een tijdje zeuren en dan ‘urm’ ik nog een beetje.” Hier maakte hij een geluid bij. “En toen?” vroeg mijn vriendin. “Toen mocht ik nog even op mijn DS in bed.” antwoordde hij triomfantelijk.

Haar mond viel open van verbazing. Dat een kind van die leeftijd klaarblijkelijk al precies weet wat te doen om zijn zin te krijgen! Natuurlijk krijgt je kind niet altijd z’n zin, maar vaak genoeg om het weer te proberen. Gaandeweg verlies je zijn respect en jouw nee (en dus jij) wordt op een gegeven moment niet meer serieus genomen. Ergens voelt het waarschijnlijk bij jezelf ook niet goed omdat je wel weet dat je niet consequent bent. En dat je eigenlijk het voorbeeldgedrag moet tonen van grenzen aangeven, zodat je kind dat ook doet bij anderen.

Wat doe je eraan? Heb je je weleens afgevraagd waarom je toch toegeeft? Om van het gezeur af te zijn? Maar wat ligt daar dan achter? Vind je het lastig als je kind boos op je is? Wil je zo graag een leuke ouder zijn? Doe je wat jij hebt ‘geleerd’ van jouw moeder of vader? Je bewust(er) zijn van waarom je het doet, kan je helpen anders te reageren. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar hoe je zo’n situatie op een dergelijk ‘ongelukkig’ moment kunt voorkomen door van tevoren duidelijk te maken wat wel en niet mag. Ook kun je nagaan hoe je graag zou willen reageren op zo’n moment. Als je dat voor jezelf duidelijk hebt dan hoef je het niet op dat moment te bedenken.

Als je dit nog niet zo makkelijk vindt en je kunt wel wat hulp gebruiken, wees welkom! Karlien Wijers, Opvoed- en Relatiecoach
www.karlienwijers.nl

This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.