Jaloezie in de relatie? Wat te doen bij een jaloerse partner?

Jaloezie in de relatie komt helaas vaak voor en kan een groot probleem tussen jullie vormen. We hebben het hier dan niet over een gezonde jaloezie maar de extremere vorm die zelfs ziekelijk kan worden. Een jaloerse partner kan de relatie kapot maken!

Jaloezie, jaloerse partner

Een jaloers persoon voelt zich klein en onzeker
Gewoonlijk wijzen jaloerse gevoelens op frustraties en onzekerheden binnen degene die jaloers is. Hij of zij voelt zich klein en onzeker met ergens in zichzelf een leegte, en die moet de partner opvullen! De jaloerse partner wil dat de ander geheel op hem of haar gefocust is, dat die voortdurend aandacht en liefde geeft en hem of haar continu bevestigd.

De partner afsluiten van de buitenwereld
De jaloerse persoon kan de partner niet als een ‘andere persoon’ met een eigen wil en eigen gedachten accepteren. Het liefst zou die de partner opsluiten en afsluiten van de buitenwereld, zoals vrienden en vriendinnen en zelfs het werk, en daarmee elke impuls of dreiging van buitenaf voorkomen.

Hierin kan op subtiele wijze gemanipuleerd worden zodat de jaloerse persoon zo krijgt wat hij of zij wil. Herken je bijvoorbeeld dat je jaloerse partner vaak weinig zin heeft om jouw vrienden en vriendinnen te ontmoeten, met jou mee uit te gaan, of weinig interesse heeft in jouw hobby’s? Jaloerse partners kunnen ook voorgesteld worden aan iemand die jij kent en daar direct een negatieve mening over hebben.

Van teleurstelling naar woede
De jaloerse partner wil de ander helemaal en exclusief bezitten. Deze bezitterigheid  gaat zo ver dat elke beweging, elke blik, elk gebaar en alle aandacht van de partner naar hem of haar moet gaan. Vaak voornamelijk in het gezelschap van anderen.

De jaloerse partner vist voortdurend naar complimentjes, geruststellende woorden en bevestiging van de liefde voor hem. Krijgt de jaloerse persoon niet waar hij of zij behoefte aan heeft, dan voelt de jaloerse persoon teleurstelling. Wanneer de partner herhaaldelijk niet voldoet aan de hoge eisen van de jaloerse persoon dan slaat de teleurstelling al snel over in (soms onbewuste) woede. Dit kan zich uiten in vaak chagrijnig te zijn, nergens zin in te hebben, snel boos te zijn of andere redenen te zoeken om maar te laten zien hoe ’ongelukkig’ hij of zij is.

Woede en manipulatie
Wanneer de partner ook bij woede in gebreke blijft dan is het zelfs mogelijk dat de jaloerse partner nog meer gaat manipuleren. De woede wordt gericht op de partner maar bij gebrek aan een ‘ware reden’ kan dit geuit worden aan de omgeving om toch de frustraties te kunnen ventileren en bij anderen ‘gelijk’ te halen.

Let op demonisering!
De partner wordt op subtiele wijze ondermijnd bij vrienden, familie en zelfs op de werkvloer. De eerbaarheid of bijvoorbeeld de trouw van de partner wordt publiekelijk in twijfel getrokken, of andere wijzen waarop de partner in een kwaad daglicht wordt gesteld.

Hoe gebeurt dit?
Alles wat jij doet wordt door je jaloerse partner op negatieve wijze op zichzelf betrokken. Zo is een bezoekje aan de sportschool jouw manier om hem of haar te tarten, je doet dat expres! Een bezoekje aan een massage salon is dan een nederlaag voor je jaloerse partner: ‘Kan ik het dan niet goed genoeg??’
Of een leuke foto van jou met vrienden op je facebook heb je geplaatst om jaloezie uit te lokken. En wanneer je géén leuke foto van jullie samen hebt geplaatst dan is dat een overduidelijk teken dat jij je voor je jaloerse partner schaamt.

En voordat je het weet ben je over elke stap in je dagelijkse leven aan het discussiëren. Je jaloerse partner uit zich niet alleen naar jou zo negatief over jou maar ook naar anderen. Let dus goed op dat niet je hele omgeving een vreemd beeld heeft van jou en jouw vermeende losbandigheid, valsheid en al je gemene streken en uitspraken.

In extremere gevallen kan ziekelijke jaloezie (lichamelijk) geweld tot gevolg hebben.

Wij kunnen je helpen!
Met onze therapeuten en ruim 40 therapievormen heeft Centrum Eén & Al het grootste aanbod in de regio op het gebied van gezondheid. Wat de oorzaak van je klachten ook is, wij hebben een passende behandelvorm en therapeut.

Welke behandelvorm of therapeut moet ik dan kiezen?
Een gratis oriënterend gesprek met de Zorganizer Sandra Souisa helpt je een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van je vraag of klacht.

Sandra verduidelijkt de diverse behandelvormen en is behulpzaam bij het opstellen van het optimale vervolg. Zo wordt een inschatting gemaakt welke therapeut of behandeling het meest passend is om je verder te helpen naar gezondheid en balans. Voor informatie of een afspraak bel je 06-52084144.

Op zoek naar sporen van ontrouw en leugens
De jaloerse persoon zoekt voortdurend naar sporen van ontrouw of leugens, maar vergeet daardoor vaak zijn eigen leven te leiden. Niet zelden houdt de partner deze onderdrukking niet lang vol.

Onvermogen om onvoorwaardelijk lief te hebben
Achter excessieve jaloerse gevoelens gaat vaak onzekerheid schuil. De jaloerse persoon is onzeker over zichzelf en geeft vaak blijk van de onmogelijkheid om onvoorwaardelijk lief te hebben.

De jaloerse persoon probeert de zekerheid, die eigenlijk in zichzelf gevonden moet worden, te putten uit de aandacht en complimenten van de partner. En hoe de partner zich ook zal inspannen om aan die wensen tegemoet te komen, het zal altijd teleurstellen.

Wordt geen slachtoffer van je jaloerse partner!
Hieronder enkele tips wanneer je last hebt van de jaloezie van je partner:

1. Geef niet teveel aanleiding tot jaloezie
Speel geen spelletjes om je jaloerse partner te testen. Openlijk met anderen flirten, heel geheimzinnig doen over de inhoud van je telefoon of expres onbereikbaar zijn is niet het juiste gedrag om vertrouwen te bevorderen. Communiceer open en wees eerlijk en respectvol naar elkaar.

2. Laat de verantwoordelijkheid bij de jaloerse partner

Neem geen verantwoordelijkheid voor de jaloezie van je partner. Het zegt namelijk meer over diegene, dan over jou. Als je partner overdreven jaloers is, dan is dat niet jouw probleem. Voel je er daarom niet schuldig onder en ga niet je leven hieraan aanpassen.

3. Laat je niet ondervragen

Je hebt ook in een relatie recht op je privacy. Wanneer je steeds ondervraagd  wordt over waar je was, met wie en hoe lang dan gaan de vragen te ver. Stel je grens duidelijk en communiceer dat ook met je partner.

4. Wees assertief

Maak je partner duidelijk dat de jaloezie zijn of haar probleem is en dat je partner er beter iets tegen kan doen. Geef aan dat er mogelijkheden zijn om in therapie te gaan, zowel voor
je partner alleen als voor jullie samen.

5. Zoek hulp!
Het komt vaak voor dat de jaloerse partner zijn of   haar gedrag verhult voor jullie omgeving. Praat hierover! Eventueel met ouders, vrienden en andere familieleden die je vertrouwt. Wanneer dit niet in de mogelijkheden ligt dan kun je het beste de hulp van een therapeut inschakelen. Niet alleen jij lijdt onder dit jaloerse gedrag maar ook de jaloerse parnter zelf.

Maak duidelijk dat je jaloerse partner aan zichzelf moet werken en dat je hier eventueel bij wilt helpen.

6. Beëindig desnoods de relatie
Wanneer je partner blijft hangen in de jaloezie en weigert aan zichzelf te werken of hulp te zoeken is het zaak om na te gaan of je nog in deze situatie wilt blijven.

Reacties van anderen

Sandra haar benadering op allerlei fronten heeft mij enorm geholpen met het inzien van zaken die niet gingen zoals deze zouden moeten gaan. Haar toewijding, energie, rust en gezond verstand heeft mij geholpen tot het niveau waar ik nu ben. Sandra is een kanjer op haar vakgebied en kan haar zeker aanraden aan één ieder die wel wat hulp kan gebruiken.

Sandra is een natuurtalent! Ze is betrokken, heeft een scherp analytisch vermogen en levenservaring. Ze is veelzijdig, positief ingesteld, motiverend en toekomstgericht. Wat onmogelijk lijkt is mogelijk en zij laat het je inzien. Inzicht is een zonnig uitzicht!

This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.