Gezondheidstip: Een opwarmertje…

Gemberthee wordt over de hele wereld voor diverse redenen gebruikt. Eén van die redenen is het feit dat gember een gezond en  heerlijk verwarmend effect heeft. Voor deze komende herfst en winter een must!

Gember thee is heel gemakkelijk te maken. Je koopt (biologische) gemberwortel en snijdt dit geschild in kleine stukken. Daarna doe je het in een theepot met gekookt water. Na tien minuten heb je al een heerlijke zuivere drank. Wanneer je het nóg smakelijker wilt maken dan kun je er een uitgeperste citroen aan toevoegen en honing.

Hieronder wat feiten over gember op een rijtje.

 • Veel medicinale werkzame stoffen. Bevat gingerol, lineol, borneol, zingibain. zingibereen, zingiberol, pheilandreen en shogaol;
 • In gemberpoeder zit specifiek ook shogaol. In totaal zeventien medicinale werkbare stoffen;
 • Shogaol geeft de scherpe smaak en heeft de eigenschap kanker en hartaandoeningen te verminderen. Shoganol heeft ook nog eens een pijnstillende werking en kan ontstekingen in gewrichten verminderen;
 • Gingerol is een bio-actieve stof gebruikt om klachten bij misselijkheid en braken te verminderen. Gingerol wordt ook gebruikt om zwellingen bij gewrichten te verminderen.
 • Zingiberene of gemberolie is een olie die in gember voorkomt. Zingiberene heeft een antibacteriële werking, verminderd ontstekingen en wordt gebruikt bij reuma en sommige vormen van hoofdpijn. Gemberolie of zingiberene werkt samen met shogaol en bevordert de spijsvertering.
 • Als je verse gember droogt, verhit en maalt wordt gingerol omgezet in shogaol. Zowel gingerol als shogaol werken pijnstillend. Chemisch lijkt deze stof op aspirine.

Gember is goed voor maag, milt en darmen

 • Gember is enorm goed voor een goede spijsvertering en het verbranden van calorieën. Je haalt meer bouwstenen uit je voeding. Dat komt door de stof zingibain;
 • Er is volgens onder andere Deens onderzoek en toepassingen geen stof op aarde die zulke krachtige eiwitverterende enzymen bevat dan de zingibain;
 • Gember is zuiverend en werkt pijnstillend. Het is een antioxidant, werkt antiseptisch, slijmoplossend, ontspannend, stimulerend, ontgiftigend, ademverfrissend, is goed tegen griep, verkoudheid, slijmvliesontsteking, vermoeidheid, hoge bloeddruk, bloedstolsels, hoofdpijn, migraine, misselijkheid, koorts, darmklachten, diarree, menstruatiepijn, impotentie, kortom  veel gezonde voordelen;
 • Gember is een uitstekende bron van magnesium, mangaan, kalium, koper en vitamine B6. Het bevat actieve en krachtige antioxidanten zoals polyfenolische verbindingen. Deze anti-oxidanten hebben effecten op onze lichaamscellen zoals anti-inflammatoire en anti-tumor;
 • Er was al onderzoek gedaan naar de werking van gember op tumoren, maar dan bij ratten en muizen. Wetenschappers keken daarbij of de wortel een effect had op chemische stoffen die darmkanker kunnen veroorzaken. Dat bleek zo te zijn en een onderzoeksteam van de University of Michigan wilde nu weten of de wortel ook bij mensen effect heeft.  Tijdens het onderzoek kregen dertig gezonde mensen gedurende een maand óf gember toegediend óf een niet-werkzame stof (placebo). De hoeveelheid gember stond gelijk aan de hoeveelheid die mensen gemiddeld per dag eten, zodat de resultaten ook toepasbaar zouden zijn op de realiteit. Tijdens het onderzoek werd er steeds weefsel afgenomen uit de darmen van de proefpersonen. Minder ontstekingen Al snel bleek dat de groep die gember toegediend kreeg, minder last had van ontstekingen. Uit eerder onderzoek wisten de wetenschappers al dat ontstekingen in het darmweefsel sterk verband houden met de ontwikkeling van darmkanker. Een gunstig effect dus;
 • Maagzuurremmers die door miljoenen mensen over de hele wereld elke dag geslikt worden, werken niet eens zo goed als de gemberwortel. De gezondheidsvoordelen van gember zijn uitgebreid bestudeerd en met succes getest op meer dan 100 gezondheidsproblemen en dat maakt gember één van de meest diverse en bewezen remedies. Maagzuurremmers die je bij de apotheek of drogist haalt hebben nadelige bijwerkingen, door de vermindering van maagzuur is het lichaam minder beschermd tegen infecties, verteert het voedsel minder en wordt de opname van mineralen en belangrijke voedingsstoffen geremd. Langdurig gebruik kan zelfs leiden tot diarree, longontsteking, botontkalking, maagzweren en maagkanker.

Gember vermindert bijwerkingen chemotherapie

Poeder van de gemberwortel vermindert misselijkheid en braken bij chemotherapie. Poeder van de gemberwortel vermindert misselijkheid en braken bij chemotherapie. Patiënten met bottumoren, die chemotherapie kregen, werden verdeeld in een suppletie- en placebogroep. Naast de cytostatica cisplatine en doxorubicine werden ze dagelijks behandeld met 1 tot 2 gram gemberpoeder of een placebo gedurende een cyclus van 30 chemobehandelingen. De hoeveelheid gember werd gerelateerd aan het lichaamsgewicht, waarbij zware patiënten de hoogste dosering kregen. Acute misselijkheid en braken (optredend binnen 24 uur na de chemotherapie) verminderde met bijna de helft significant onder invloed van gembersuppletie. Misselijkheid en braken, optredend na 24 uur, namen significant af met meer dan de helft.
De onderzoekers concluderen dat gemberpoeder, klachten van misselijkheid en braken, gerelateerd aan chemotherapie, kunnen verminderen. Al eerder werd het effect van gember bij zwangerschapsmisselijkheid bewezen. Bron: Ortho Institute


Gember als wondermiddel voor allerdaagse kwalen

Volgens wetenschapper en vooraanstaand kruidendeskundige Dr.Stephen Fulder is er geen beter middel om alledaagse kwalen te bestrijden dan gember. Hij is er zelfs van overtuigd dat geen enkele ander kruid gember kan vervangen als het om misselijkheid en braken gaat.

Zo is uit een onderzoek in het Bartholomew’s Hospital in Londen gebleken, dat gember het ideale middel is om misselijkheid bij patiënten die bijkomen uit de narcose na een operatieve ingreep te voorkomen.

Heb je last van reis- of zeeziekte, neem dan een half uur voor vertrek 1 gram gedroogde gemberpoeder in. Kauw ook tijdens de reis op stukjes gemberwortel. Volgens Fulder wordt de reis er een stuk plezieriger door.

Last van pijnlijke gewrichten of spieren? Meng één deel gembersap met 5 delen sesamolie en wrijf de pijnlije plekkken ermee in. Je kunt de olie ook gebruiken bij oorpijn door twee druppels in een plukje watten te laten trekken en dit in de gehoorgang aan te brengen.

Voor problemen met de luchtwegen kan een gembercompres worden gebruikt: doe 100 gram fijngeraspte gember in een goed dichtgebonden linnen of katoenen zakje. Leg dit vervolgens in een grote schaal heet water van ongeveer 70 graden C. Houd deze temperatuur op peil tot het water geel verkleurt (u mag het water eventueel iets warmer maken). Dompel een handdoek in deze vloeistof en leg deze zo heet mogelijk op de borst.  Bij afkoeling de vloeistof opnieuw verhitten. Als de huid rood is geworden heeft het compres zijn werk gedaan en is de bloedcirculatie in dat gebied gestimuleerd.
Op dezelfde manier kunt u te werk gaan bij pijn, zwelling en ontstekingen.

Om het transpireren te bevorderen, matige koorts te bedwingen en een verkoudheid of griep te verdrijven, kan een gemberdrankje worden gemaakt: rasp een stukje verse gember ter grootte van een half suikerklontje (ca. 1 gram) boven een waterglas. Voeg het sap van een halve citroen toe, vul het glas verder met heet water en zoet het met een weinig honing.

Maar ook als u niets mankeert, is gember oergezond. Maak eens appel-gember-jam: kook 1 kilo suiker in 1 liter water, voeg 1 kilo geschilde en klein gesneden appeltjes (zonder klokhuis) toe en 50 gram geraspte gemberwortel. Zet de jam op een laag vuur tot het helder is en giet de jam vervolgens over in potjes. Verrukkelijk….

Gember is in allerlei soorten te koop bij supermarkten, toko’s en reformhuis.

Bron: Gember, geschiedenis, recepten en medicinale werking door Dr. Stephen Fulder (uitg. Bigot & van Rossum).
Bron: www.preventievegezondheidzorg.com

This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.