Focusing

This page in English

Focussen is een psychotherapeutisch proces ontwikkeld door psychotherapeut Eugene Gendlin. Het gaat om het naar binnen richten van de aandacht in het lijf en ruimte geven aan hoe een situatie van binnen aanvoelt.

Voor gratis oriënterend gesprek om tot de juiste keuze van behandelvorm en therapeut te komen neem contact op met Sandra Souisa op 06 52 08 41 44.

Luisteren naar de taal van het lichaam’.

Werkwijze focusing
Bij focusing is het belangrijk om te werken aan de juiste houding ten opzichte van het gevoel van binnen (de “felt sense”). Vaak negeren we in het dagelijks leven gevoelens die we niet zo fijn vinden of komen we ertegen in verzet. We willen er ‘vanaf’ en  we willen ons goed voelen.

Tijdens het focussen ga je juist naar het gevoel toe en probeer je het er te laten zijn. Door het te erkennen en het van een afstandje te beschrijven, te onderzoeken en te ervaren kan het gevoel de ruimte krijgen om zich te ontvouwen. Wanneer dat gebeurt wordt dit vaak ervaren als een opluchting.

Daarbij kunnen er  diepgaande inzichten ontstaan die de richting kunnen aangeven voor daadwerkelijke verandering.

De kracht van focussen is dat je stap-voor-stap kunt leren om meer vertrouwd te raken met je gevoelens en dat wat er in je lichaam gebeurt. Als je dat onder de knie hebt kan je je focus-momentjes ook zelf gaan creëren in het dagelijks leven, zodat je gebruik kunt maken van je innerlijke kompas.

Wanneer focussen?
Focussen werkt zowel bij mensen die moeite hebben met het contact maken met hun gevoelens als bij mensen die juist teveel overspoeld raken.

Het kan inzicht en uitkomst bieden bij een groot aantal klachten en helpen bij persoonlijke ontwikkelingsprocessen.

Focusing is een methodiek die toepasbaar is binnen meerdere therapeutische oriëntaties en kan gecombineerd worden met verschillende technieken in het psychologisch consult.

Comments are closed.