Cranio Sacraal Therapie

Cranio Sacraal therapie voor, Naarden, Bussum, Laren, hilversum
Wat is Cranio Sacraal Therapie

Cranio Sacraal Therapie (CST) is een effectieve therapie die diepe, helende ontspanning creërt en zo het zelfgenezend vermogen van het lichaam activeert. Spanningen in het lichaam en de geest ontstaan vanuit een ‘overspanning’ van ons zenuwstelsel. Cranio Sacraal Therapie biedt de mogelijkheid om deze spanning te (h)erkennen en zo op een zachte, lichaamseigen wijze genezing en innerlijke balans (homeostase) te herstellen.

Het Cranio Sacraal systeem
Het Cranio Sacraal systeem bevindt zich in het gebied tussen de schedel en het heiligbeen (cranium en sacrum). Het systeem omvat de hersenen, het ruggenmerg en het hersenvocht en wordt omsloten door het hersenvlies, dat van de schedel overgaat in het ruggenmergvlies (dura mater) en dat eindigt bij het heiligbeen. Binnenin deze beschermende vliezen bevindt zich ons zenuwstelsel. Men heeft ontdekt dat het hersenvocht (dat het zenuwstelsel en de hersenen omgeeft) in een continue, ritmische beweging binnen dit systeem circuleert en dit is noodzakelijk om voedingsstoffen op te nemen en afvalstoffen af te voeren. Deze ritmische beweging wordt het Cranio Sacraal ritme genoemd.

Het Cranio Sacraal ritme is, naast de ademhaling en de hartslag, de derde primaire levensfunctie van het lichaam.

Gevolgen van verstoringen van het Cranio Sacraal ritme
In het Cranio Sacraal ritme kunnen, als gevolg van allerlei grote en kleinere trauma’s in de loop van ons leven, verstoringen optreden. Bij trauma’s kan gedacht worden aan complicaties bij de bevalling en geboorte, operaties, infecties, ongevallen, pijnklachten, onverwerkte emoties, allerlei vormen van stress, enzovoort. Omdat het Cranio Sacraal systeem in direct verband staat met de meest basale lichaamsfuncties, kan verstoring hiervan klachten op velerlei gebied tot gevolg hebben.

Voor welke klachten:
Rugklachten                      Hernia                    Depressie
Hoofdpijn                           Migraine                Sinus problemen
Energiegebrek                  Slaapstoornissen   Maag –en darmproblemen
Psychisch misbruik          Seksueel misbruik Post trauma stress release
(Chronische)pijnbestrijding
ME en MS                          KISS/KIDD syndroom
Kaakproblemen                Tandenknarsen    Whiplash
Angsten                              Onrust                   Piekeren
Artritis                               Epilepsie                 Hartepijn
Dyslexie                             Burnout                  Stress
Hyperactiviteit                  Eczeem                  Bekkeninstabiliteit
Neurologische klachten

De behandeling
Terwijl je comfortabel ligt op een behandeltafel maakt de therapeut een zacht en luisterend contact met je lichaam en geest en volg daarbij de waarneembare beweging van het cranio-sacraal ritme. Deze ritmische beweging kan zich overal op het lichaam manifesteren en vraagt om alerte aandacht: het is een uitnodiging van het lichaam om in communicatie te gaan en open te staan voor helende processen.
Het menselijk lichaam is intelligent, het reageert op deze aandacht en maakt contact door de beweging van de fascia (bindweefsel) aan mijn handen te laten voelen, door mij te laten (h)erkennen en volgen.

Je lichaam ervaart hierdoor zijn hulpvraag als beantwoord en kan zo ontladen; spanningen lossen op zachte wijze op en de lichaamsenergie wordt opgeladen. Dit voelt meestal aan als diepe ontspanning, een soort slaaptoestand of trance waarin de herstelprocessen plaatsvinden.

Cranio Sacraal Therapie is een effectieve, transformerende therapie; de behandeling voelt aan als een diepe ontspanning.

 

This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.