Acupunctuur bij Winterdepressie

Acupunctuur en winterdepressie

Kun je niet wachten tot het lente wordt? Heb je moeite om ’s ochtends op gang te komen tijdens de donkere dagen en wil je het liefste op je bed blijven liggen? Dan kan het zijn dat je last heb van winterdepressie of de minder zware variant, winterdip. Acupunctuur kan hierbij helpen en zorgen dat je gemakkelijker weer de overgang naar de lente kunt maken in deze periode.

Veel mensen krijgen in de herfst en winter last van een neerslachtige stemming of verminderd energieniveau en in sommige gevallen kan dit gevolgen hebben op het gebied van werk en relaties. Specifieke klachten bij winterdepressie zijn een grotere behoefte aan slaap en gewichtstoename. Deze klachten verdwijnen weer als vanzelf als de dagen weer langer worden.

 

Winterdepressie en de invloed van de seizoenen

 

De verschillende stadia van Yin en Yang in de natuur hebben hun weerslag op de balans van Yin en Yang in het menselijk lichaam. In de zomer en lente is de energie in de natuur overwegend Yang. In de winter en herfst is deze energie juist meer Yin. Het is van belang om met deze energie van de seizoenen mee te bewegen om de energie in het lichaam in balans te houden.

Het is normaal om in de winter minder energie te hebben en wat meer geneigd te zijn naar neerslachtigheid. Mensen met een winterdepressie kunnen de overgang van de Yange naar de Yinne periode niet goed maken en hebben vervolgens ook weer moeite met de overgang van de Yinne periode naar de Yange periode. Voor hen is het Yin van de winterperiode te overweldigend, waardoor zij doorslaan in het Yin. Zij trekken zich terug, hebben nergens meer energie voor en hebben moeite met opstaan en op gang komen in de ochtend. Zij hebben te weinig Yang van zichzelf om vanuit het Yin van de nacht de overgang naar het Yang van de dag te maken. In het voorjaar en de zomer verdwijnen deze klachten weer spontaan. Dit komt omdat er dan voldoende Yang in de natuur aanwezig is. In de winter moet men het zonder deze toevoer van Yang vanuit de natuur doen.

 

Er kunnen verschillende patronen ten grondslag liggen aan winterdepressie. Het onderliggende patroon wordt door middel van een uitgebreide anamnese bepaald, waarbij behalve de psychische klachten ook naar de fysieke klachten wordt gekeken. De verschillende patronen kunnen goed met acupunctuur behandeld worden. Daarnaast worden er leef- en voedingsadviezen meegeven worden, zodat u ook thuis zelf kan zorgen voor verbetering van uw klachten.

 

 

 

This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.